Интересно & Любопитно, Ендоскоп камери

Как да изберете ендоскоп / бороскоп камера?

how-to-choose-a-borescope-endoscope-camera

Какво е ендоскоп / бороскоп?

Ендоскопските камери са един от всеизвестните инструменти в съвременния живот, които взимаме за даденост, но не можем без тях. Те се използват широко в индустриалната и домашна сфера за ремонти и инспекции на турбини, водопроводи, поддръжка на автомобили и други.  Веднъж като си набавите еднин такъв инструмент, лесно ще разберете как той спестява време и пари и няма да може да си представите да останете без него отново.

Ендоскоп камерите се предлагат в няколко различни варианта на пазара, в зависимост от начина на свързване и приложението. В следващите раздели ще разгледаме подробно тези характеристики, за да ви помогнем да изберете най-подходящата ендоскоп камера за вашия случай.

Видове ендоскопи според начина на свързване

Има няколко основни вида ендоскоп камери на пазара в зависимост от начина на свързване и сценариите за използване.

USB Ендоскопи

Тези камери са съвместими с Android устройства или персонален компютър, като са налични модели за директна връзка и към Apple**. Важно е да уточним, че след версия iPhone 15, които са с Type C кънектор, почти всички ендоскопи, ще са съвместими с тях.

Тези ендоскопи изискват изтеглянето на специално приложение или драйвер, за да видите реалните изображения на устройството си.

Тяхното основно предимство е това, че работят в режим “plug and play“, като не изискват сложни настройки и свързвания.

Безжични (Wireless) Ендоскопи

Тези камери не изискват използване на мобилни данни, тъй като включват WiFi хотспот, съвместим с почти всички смартфони. Това ги прави много удобни за мобилна употреба, без да се притеснявате от устройството, което използвате.

Видео Ендоскопи

Това са най-удобните ендоскопи, тъй като са оборудвани със собствен дисплей. Няма нужда от изтегляне на допълнителни приложения и свързване на вашия смартфон или компютър, за да виждате съдържанието.

Като изключим този плюс те имат и един минус, а именно цената. Често тези ендоскопи са много по скъпи, тъй като са снабдени с пълен комплект дисплей + ендоскоп.

Дължина на кабела

При избора на подходяща ендоскоп камера, е ключово да вземете предвид разстоянието между вас и обекта или мястото, което желаете да инспектирате. Пазарът предлага различни опции за дължина на кабела, предназначени да отговарят на разнообразни нужди. Нашата препоръка е да изберете камера с кабел, който е по-дълъг от разстоянието, което трябва да преодолеете.

Нашият асортимент на ендоскопи предлага разнообразие от дължини на кабела, включително 1м, 2м, 3м, 3.5м, 5м, 10м, 20м и 30м. Този разнообразен избор позволява на потребителите да изберат точно тази дължина, която най-добре отговаря на тяхната конкретна задача и инспекционни нужди.

Не забравяйте също да вземете предвид гъвкавостта на кабела (по-долу) и вида на инспектираната среда, за да вземете обосновано решение за дължината на кабела на вашата ендоскоп камера.

Диаметър на камерата

Изборът на диаметър на камерата зависи от широчината на отвора или обекта, който искате да инспектирате.

Например:

Ако отворът е само 7мм, то изборът на камера с диаметър между 5.5мм и 6мм е подходящ. Трябва да обърнете внимание, че по-тънките камери, като тези с диаметър от 3.5мм до 5.5мм са на по-достъпна цена и често имат по-ниско качество на изображението. Въпреки това ако търсим наблюдение на мобилно устройство, изображението, ще е достатъчно ясно за да забележим проблема.

Дебелината на камерите, които предлагаме включват 3.5мм, 5.5мм, 7.9мм, 8мм и 11.2мм, за да се справят с разнообразни приложения.

Гъвкавост на кабела

Гъвкавостта на кабела на ендоскоп камерата е важна характеристика, която може да има значително влияние при инспекция на труднодостъпни места. Гъвкавостта на кабела може да бъде решаващ фактор за успешното изпълнение на вашите задачи.

Мек кабел (Soft) Ендоскопи

Този тип ендоскопи са най-подходящи за области с директен достъп. Кабелът на този модел е с мека връзка, която позволява да се огъва изключително много без да предизвиква проблем на кабела и картината. Той е най-подходящ в ситуации, където е необходимо да се достигне до труднодостъпни или места, които имат множество завои или извивки.

Най-често приложение намира в следните ситуации:

  • Инспекции в тръби и канали – гъвкавият кабел може да се променя и огъва, за да се навигира през закръглени тръби и канали, както и да достигне до области с остри завои. Важно е да уточним, че това може да се постигне в комбинация с жило или друг вариант за навигиране и избутване на камерата (обратнаа връзка от нашите клиенти и от производителя).
  • Инспекции в домашния и битов сектор – намиране на предмети или издърпване на изгубени предмети в труднодостъпни места в дома.
  • Инспекции в строителството и др.

Твърд кабел (Semi-rigid/Hard) Ендоскопи

Тези устройства се състоят от вътрешна желязна жица  ( мека тел ) , която може да се извива и да запазва формата си, за да достигне труднодостъпни места.

За разлика от меките кабели, този вид използва подобрен твърд кабел с вътрешна желязна жица  ( вгредана мека тел ), които са по-издръжливи и надеждени.  Те предлагат възможност за достигане до различни места и обекти, като може да се извиват и да запазват формата си при огъване, за да улесни неговото използване.

Най-често приложение намира в следните ситуации:

  • Инспекция на коли.
  • Инспекции в домашния и битов сектор – намиране на предмети или издърпване на изгубени предмети в труднодостъпни места в дома.
  • Инспекции в строителството и др.

Змийски кабел (Snake cable) ендископи

Това е подобрен полутвърд кабел.  Този змийски ендоскопски кабел е нов обновен вариант, при който вътрешният слой е обвит в специална метална обвивка подобна на жило. Тя подобрява издръжливостта и пластичността на кабела, като може да се озползва за по-ефективно изследване през различни ъгли на тръбата/канализацията и т.н..

Този тип кабел притежава както + така и минус:

  • Като плюс е, че този вид кабел се използва основно за камери, които позвоялват блока на края на камерата да се огъва с бутон в избран от вас ъгъл 180 или 360 градуса. По този начин той може да завива и да оглежда всеки ъгъл или място, като отваря възможностите за инспекцията.
  • Като минус е, че поради модела и формата си, той няма голяма дължина на кабела – като тя варира от 1 ~ 3 метра.
  • Като мину 2 е, че цената на тези ендоскопи значително превишава цената на другите с мек и твърд кабел. За сравнение, често тя е е  3-5 пъти по-скъпа, тъй като притежава към себе си този нов кабел и дисплей.

Обектив и производителност

Производителността на обектива на вашата ендоскоп камера е от съществено значение. Този аспект включва няколко ключови фактора, които трябва да бъдат внимателно разгледани, за да изберете най-подходящия обектив за вашите нужди.

Резолюция

Резолюцията на обектива определя колко подробно и ясно ще бъде изображението. Обикновено по-високата резолюция предоставя по-добра детайлност и качество на изображението. За професионални инспекции, където дори най-малките дефекти трябва да бъдат открити, е препоръчително да изберете ендоскоп с висока резолюция.

Фокусно разстояние

Фокусното разстояние на обектива е областта, в която изображението е ясно и фокусирано. Най-доброто фокусно разстояние за много приложения е в интервала от 2.76 инча (7 см) до 15.7 инча (40 см). Обективи с широк фокусен обхват могат да бъдат полезни, тъй като предоставят ясно изображение както на близки, така и на отдалечени обекти.

Нашият асортимент предлага обективи с разнообразни фокусни разстояния “между 2см и 500 см”, позволявайки ви да изберете този, който най-добре отговаря на вашите конкретни нужди и приложения. В зависимост от модела, нашите камери предоставят различни опции за фокусно разстояние, което може да бъде изключително полезно при различни видове инспекции.

Яркост и осветление

Вградените LED светлини на обектива са важни, тъй като те осигуряват подходящо осветление за инспекцията, дори при слаба светлина в околната среда. Ендоскопите с димиращи LED светлини предоставят възможност за регулиране на осветлението, което може да бъде полезно при работа в различни условия. Всички нашите ендоскопи са оборудвани с димируеми LED светлини, което означава, че яркостта на осветлението може да бъде регулирана спрямо интензивността на светлината в околната среда.

Водоустойчивост

Повечето ендоскопи имат оценка за водоустойчивост IP67, което означава, че те могат да бъдат използвани под вода до (1 метър) за половин час и са устойчиви на прах. Водоустойчивостта на вашия ендоскоп е критичен аспект, особено ако ще използвате устройството за инспекции във влажни или водни среди.

Всички наши ендоскопи се отличават с висока степен на водоустойчивост IP67 / IP68, което ги прави подходящи за различни инспекционни приложения, включително работа във влажни и водни среди.

ЗА ФИНАЛ

След като сте се запознали с тази информация, можете да направите по-информиран избор при закупуването на ендоскоп камера, която отговаря на вашите конкретни нужди и приложения. Независимо дали сте професионалист или просто търсите инструмент за домашна употреба, правилният ендоскоп може да ви помогне да извършвате задачите си по-ефективно и удобно в труднодостъпни области.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *